Dienstbare en betrouwbare overheid
Ontwikkelingen
Excellente dienstverlening
De dienstverlening aan inwoners, bedrijven en instellingen staat bij de gemeente Uden centraal. Dit alles zo effectief en efficiënt mogelijk, met onze basistaken als uitgangspunt. De afgelopen jaren heeft dit bij de ontwikkeling van onze organisatie een belangrijke rol gespeeld, en dat zal de komende jaren ook zo blijven. Het accent ligt op verminderde bureaucratie en regeldrukte. Geen overbodige regels, maar eenvoudige aanvraagprocedures en vergunningverlening.
We zien een verschuiving van het sturen op het “digitaal tenzij” naar omni-channeling, waarbij onze burgers zelf het kanaal kiezen. Hoewel de stijgende lijn wat betreft telefonische bereikbaarheid is ingezet, blijft verbetering van de kwaliteit een belangrijk aandachtspunt. We betrekken de burgers bij het verbeteren van de dienstverlening. Hoe wordt de dienstverlening ervaren? Op basis van de resultaten van dit onderzoek gaan we processen verbeteren. Dit is een constante kwaliteitsverbetering.
Via het organisatie-ontwikkelingsprogramma besteden we voortdurend aandacht aan het professionaliseren van het ambtelijk apparaat. Dienstverlening beperkt zich niet tot de functies met publiekscontacten, maar is onderdeel van de gehele organisatie. Medewerkers worden via het trainings- en opleidingsprogramma in staat gesteld zich te ontwikkelen. Het komende jaar gaan we verder met onze verbeterslag in de dienstverlening. Deze is gericht op houding en gedrag van alle medewerkers. Doel is onze inwoners en bedrijven gastvrijheid (hostmanship) te laten ervaren in de beste vorm. Medewerkers van gemeente Uden maken dingen mogelijk en denken mee met inwoners en ondernemers. Hiervoor worden maatregelen getroffen op het gebied van scholing en vorming van medewerkers en maatregelen ten aanzien van de dienstverleningskanalen. Ieder cluster/team heeft een eigen aanpak van het thema Gastvrijheid uitgewerkt. Vanuit het projectteam wordt regelmatig om een evaluatie/feedback gevraagd.
Bij het toezicht in de openbare ruimte wordt gewerkt vanuit de gastvrijheid gedachte. In het werkplan worden keuzes gemaakt die zijn afgestemd op de wensen van inwoners en bedrijven. Hierbij zullen we duidelijk zijn over de regels en vriendelijk en gastvrij in de benadering.
De komende jaren blijven inwoners, de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie verder vorm geven aan Udenaar de Toekomst en het raadsinitiatief G1000. De afgelopen jaren hebben bewezen dat veel Udenaren zich betrokken voelen bij de Udense samenleving, en de handen uit de mouwen willen steken om nieuwe projecten op te zetten. Dit geldt ook voor het bedrijfs- en verenigingsleven. De rol van de gemeente is hierbij faciliterend en ondersteunend, met de insteek zaken mogelijk te maken. Met Udenaar de Toekomst en de G1000 blijkt dat Uden een belangrijke stap zet naar een moderne lokale democratie. Inmiddels heeft Udenaar de Toekomst van de gemeenteraad een eigen budget gekregen om haar organisatie meer vorm te gaan geven. Ook is het Udenfonds (onder verantwoordelijkheid van Udenaar de Toekomst) gestart.
In maart 2018 zijn er gemeenteraadverkiezingen gehouden. De gemeente heeft ter voorbereiding en uitvoering van die verkiezingen extra kosten gemaakt. Ook zijn er verkiezingsdebatten georganiseerd.
Om de nieuwe raadsleden goed voor te bereiden en snel in hun nieuwe functie te laten groeien, zijn diverse trainingen en workshops georganiseerd. Ook wordt voorgesteld om aan de diverse raadswerkgroepen een eigen werkbudget toe te kennen en worden enkele raadsconferenties en teambuildingsactiviteiten georganiseerd (dit alles is in offerte 44 opgenomen).
Samenwerken in de regio
De gemeente Uden maakt deel uit van diverse regionale samenwerkingsverbanden. Samenwerking binnen Noordoost-Brabant en AgriFood Capital (Noordoost-Brabant) draagt direct en indirect bij aan de regionale economie. Binnen AgriFood Capital werken partijen samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en gezondheid. AgriFood Capital wil Noordoost-Brabant in 2020 laten excelleren als dé topregio in agrifood met een excellente arbeidsmarkt, sterke bedrijvigheid, betekenisvolle innovaties en een goed woon-, werk- en leefklimaat. Dit alles onder het motto: Sowing innovation, harvesting the future. De ontwikkeling van het (nieuw) programma Agro-as de Peel wordt meer concreet. In het laatste kwartaal 2018 wordt hiervoor een projectplan vastgesteld.
Voor 2018 is wederom een jaarprogramma opgesteld wat aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeente is voorgelegd. Er is gelegenheid gegeven hierover zienswijzen uit te brengen. De programmaleiding maakt in de tweede helft een rondgang bij de gemeenten om dit jaarprogramma en de samenhang met het gemeentelijk beleid te benadrukken.
De gemeente Uden wil hierin nadrukkelijk participeren. Ook een goede samenwerking met onze buurgemeenten is voor Uden belangrijk. De schaal van de samenwerking hangt mede af van het verloop van de opschalingsdiscussie. De As50 blijft een belangrijke samenwerking vanwege de inbreng vanuit deze regio naar de grotere regio Noordoost-Brabant.
De samenwerking binnen de regio Noordoost-Brabant en AgriFood Capital worden steeds belangrijker. De komende jaren worden ondernemers en onderwijs gefaciliteerd door overheden in de ambitie om in 2020 de Topregio in Agri en Food te zijn.
In het laatste kwartaal van 2018 wordt door de gemeenteraden van Landerd en Uden besloten of deze gemeenten als één gemeente verder gaan. Afhankelijk van die beslissing zal eind 2018 al gestart gaan worden met de samenstelling van een plan van aanpak, dat medio 2019 moet leiden tot een z.g. herinrichtingsplan.
Met de gemeenten Bernheze, Landerd en Oss is in 2015 afgesproken om op gebied van ICT te gaan samenwerken (BLOU). Dit om een toekomstbestendige, gezamenlijke ICT-organisatie te realiseren, met één technische infrastructuur en één applicatielandschap. Daarbij gaat het om bundeling van alle activiteiten en middelen op het brede terrein van automatisering en informatievoorziening. In juli 2018 heeft de gemeente Bernheze besloten niet mee te doen in BLOU. In september 2018 heeft ook de gemeente Oss besloten niet deel te nemen aan een ICT samenwerking met Uden en Landerd. Hiermee is een einde gekomen aan een brede ICT samenwerking en gaat de gemeente Uden in samenwerking met Landerd op gebied van ICT door. Consequentie hiervan is dat er maatregelen moeten worden genomen om te komen tot een toekomstbestendige ICT organisatie. Hiervoor wordt een plan van aanpak gemaakt.
Naar een nieuw evenwicht/financiën op orde houden
Een gedegen en transparant financieel beleid blijft één van de speerpunten. De financiële basis van de gemeente Uden is gezond. De inkomsten en uitgaven zijn in evenwicht. We gaan zorgvuldig met overheidsgeld om, lasten van nu worden niet doorgeschoven naar toekomstige generaties. Eventuele nieuwe taken worden tegen maximaal dezelfde, maar bij voorkeur tegen lagere kosten uitgevoerd.
Gevolgen septembercirculaire 2018
Op 19 september 2018 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de septembercirculaire 2018 gepubliceerd. Op basis van die circulaire wordt de voeding van het Gemeentefonds geregeld en als afgeleide de algemene uitkering voor gemeenten.