Wethouder Ingrid Verkuijlen:
Sport- en beweegbeleid
Uden wil een gezonde gemeente zijn en blijven. Eind 2018 is opdracht gegeven om een nieuw sport- en beweegbeleid te ontwikkelen; beleid dat breder gaat dan sport alleen. Een van de speerpunten is om kwetsbare groepen meer te betrekken bij sporten en bewegen. Zoals ouderen, mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, maar ook kinderen uit probleemgezinnen. Meedoen met sporten en bewegen betekent vaak ook meedoen in de samenleving. Het verbindt mensen. Het nieuwe beleid wordt in het najaar van 2019 opgeleverd.
GUUS beweegt je
Gemeente Uden heeft in eerdere jaren aan SSNB (Sportservice Noord-Brabant) de opdracht gegeven voor drie projecten, te weten Sport en Bewegen in de Buurt, JOGG en Positieve Gezondheid. Vanwege de overlap zijn de drie projecten in 2018 samen gegaan onder de naam GUUS beweegt je. Hierin werken we samen met partners aan een gezonde omgeving en leefstijl voor de Udense inwoners; op kracht en met plezier naar een gezonde keuze.
De rol van GUUS is hierin die van verbinder, aanjager en kennisdeler. Daarnaast ondersteunt en faciliteert GUUS in (beweeg)aanbod. Het team van programmaregisseurs en buurtsportcoaches staat klaar voor organisaties en inwoners bij de weg naar een gezonde leefstijl.
Park Moleneind
In 2018 is gestart met de eerste werkzaamheden: de aanleg van een kunstgrasveld voor FC De Rakt. Daarnaast is er een werkgroep samengesteld met vertegenwoordigers van voetbalvereniging FC De Rakt, rugbyvereniging Octopus en de gemeente. Zij gaan samen aan de slag met een ontwerp voor specifiek de inrichting van de sportaccommodaties in het park. Een definitief ontwerp wordt nog voor de zomer 2019 verwacht.
Openbare ruimte en buitendienst
In 2018 zijn nagenoeg alle geplande grote onderhoudsprojecten aan wegen, groen, riolering en openbare verlichting uitgevoerd. Zoals de aanpak van de Ruitersweg en Veghelsedijk. De herinrichting van de St.Janstraat is ook afgerond.
Met de verbreding van de terrassen op de Markt in de eerste helft van 2018, is een lang gekoesterde wens van de horeca ondernemers in vervulling gegaan.
Het wagenpark van de buitendienst is in 2018 voor het grootste deel vervangen. Inmiddels zijn er 14 volledig elektrische voertuigen in gebruik, waarvan 2 via het deel-autoproject Uden duurzaam op weg. De overige voertuigen zijn zoveel als mogelijk uitgerust conform de uitgangspunten van het Europees beleid voor CO2-uitstoot (Euro 6 motoren). Daarnaast beschikt de buitendienst over 2 elektrische scooters.
Afval
2018 was het eerste jaar van de nieuwe afvalinzamelmethode bij de laagbouw. De nieuwe methode blijkt een succes; Uden heeft haar hoeveelheid restafval gehalveerd naar 117 kg en zamelt veel meer recyclebare materiaal gescheiden in. De hoeveelheid recyclebaar materiaal in het restafval is ruim gehalveerd.
Met 117 kg is Uden ten aanzien van vergelijkbare gemeenten qua stedelijkheidsklasse van de 40e naar 2e plaats gestegen en landelijk van de 285e naar de 65e plaats. Een resultaat waar we trots op zijn.
ICT
In de zomer van 2018 heeft de gemeente Bernheze aangegeven niet te willen deelnemen aan de ICT-samenwerking BLOU. Twee maanden later besloot gemeente Oss hetzelfde. Hiermee is een einde gekomen aan een brede ICT-samenwerking.
Cultuur
Het Mondriaanhuis heeft een ware metamorfose ondergaan en biedt nu een modern onderkomen aan Kunst&Co en de bibliotheek. Voor alle inwoners een plek om prettig te vertoeven, informatie te verkrijgen en zich op cultureel vlak te ontwikkelen.
Ontsluiten buitengebied
Het beschikbaar stellen van snel internet in het buitengebied van Uden blijft hoog op de agenda staan. Het blijft echter een moeilijk traject omdat het lastig is om tot een rendabel plan te komen. Onderzoek naar mogelijkheden om het gestelde doel toch te halen, is nog in volle gang.