Wethouder Maarten Prinssen:
Veel verkennen, dat is waar 2018 mee begon. Tijdens het eerste jaar van onze coalitie, is vooral het bestaande beleid voortgezet. Richting eind 2018 en begin 2019 zijn we als bestuur bezig met bijsturen en eigen keuzes maken.
Bij het sociaal domein is meetbaar maken van resultaten soms lastig. Veel veranderingen die we willen doorvoeren zijn niet of moeilijk vooraf te kwalificeren en kwantificeren. Met data-gestuurd werken, proberen we grip te krijgen op het meetbaar en inzichtelijk maken van wat bijvoorbeeld preventie oplevert op de lange termijn. De ‘Factsheets per wijk’ die we in 2018 gemaakt hebben, is daarvan een voorbeeld. Deze geven goed inzicht in hoe het gaat in onze dorpen en wijken.
Wegwijzer naar hulp en ondersteuning
Grip krijgen was een belangrijk thema. Daarvan was een eerste stap om de toegang tot hulp en ondersteuning in z’n geheel onder te brengen bij onze gemeente. Eén telefoonnummer waar onze inwoners terecht kunnen met vragen om hulp en ondersteuning. Waar aan de achterkant uiteraard nauw wordt samengewerkt met onze ketenpartners. De zogenaamde Wegwijzer naar hulp en ondersteuning is per 1 oktober 2018 gerealiseerd en heel positief ontvangen.
Voordat onze inwoners bij ons aankloppen voor hulp, blijkt het aantal hulpvragen vaak al flink opgebouwd. We willen daarom zo dichtbij rondom inwoners een netwerk van goede basisvoorzieningen creëren. Zodat de inwoner zich prettig en veilig voelt om op tijd en binnen zijn eigen netwerk al oplossingen te zoeken. Problematiek als eenzaamheid bijvoorbeeld, leent zich daar heel goed voor. In 2018 zijn we gestart met een proces om dit op een goede manier te organiseren. Dit wordt in 2019 verder uitgewerkt.
Investeren in arbeid in de regio
Het hebben van werk is een belangrijke factor voor levensgeluk. Het zorgt voor regelmaat, contacten en zingeving. Dat proberen we voor al onze inwoners mogelijk te maken. Inwoners die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, ondersteunen we in het vinden van een zinvolle besteding van hun dag. Met werk, maar dat kan ook zijn met andere passende activiteiten.
Regionale samenwerking is bij het thema arbeid nodig, om alle mensen kans op werk te kunnen bieden. Door samen met andere gemeenten, organisaties als de IBN en AgriFoodCapital, ondernemers en onderwijs, een krachtige arbeidsmarkt te creëren en onderhouden, blijven we ook in de toekomst een economisch gezonde regio. Bedrijfsleven is afhankelijk van goede arbeidskrachten, inwoners zijn afhankelijk van werk. Aan deze wisselwerking dragen wij als gemeente Uden regionaal actief bij. Door elkaar via werkbezoeken te laten zien hoe het anders kan.
Ontmoetingspleinen als bruisend middelpunt
Een goed wijkgebouw kan daarbij veel betekenen. Het doel van MFA’s (multifunctionele accommodaties), of Ontmoetingspleinen zoals wij die noemen, is om het bruisend middelpunt te zijn van een dorp, gebied of wijk. Dat bruisende creëren lukt het beste als de inwoners het zelf organiseren. Daar streven we dan ook naar. Maar in 2018 is duidelijk geworden dat een bruisend ontmoetingsplein creëren overal anders is. Bijvoorbeeld in Odiliapeel zijn we er niet uitgekomen, waar het juist bij Oranjerijk/De Balans heel voortvarend is verlopen. Dit onderwerp vraagt dus om maatwerk. De combinatie tussen het ‘zakelijke’ vastgoed beleid en het sociale domein, botst dan wel eens. Daarom gaan we in 2019 een visie maken op hoe wij als bestuur de rol van ontmoetingspleinen zien.
Als het gaat over onderwerpen die direct gaan over het woongenot van inwoners, hebben wij verschillende gesprekspartners. In 2018 is een aantal van hen, die meepraten- en denken over het sociaal domein, georganiseerd in de nieuwe Adviesraad Sociaal Domein. Zij hebben zich al getoond als een goed gesprekspartner. Ook ging het college in gesprek met alle gebiedsplatforms. We zijn samen aan de slag gegaan in 2018 om te komen tot een nieuwe aanpak voor burgerparticipatie.
Woningvoorraad wordt aangevuld
In onze gemeente zijn momenteel op veel plekken bouwprojecten zichtbaar. Door de hoogconjunctuur in onze huidige economische situatie, komen er veel aanvragen en ontwikkelingsplannen binnen. Eind 2018 is gestart met de eerste bouwactiviteiten op het Dico terrein, het Foodcourt kreeg vorm en wordt begin 2019 in gebruik genomen. Er is volop ontwikkeling in het Maashorstpark, op de Volkelseweg, bij De Ruiter en in 2019 volgt bijvoorbeeld ook nog de ontwikkeling bij de voormalige Pius X school. In het tweede jaar van onze coalitie gaan we dus volop verder met de accenten die we in 2018 hebben gezet.