Maximaal meedoen
Sinds de transities per 1-1-2015 heeft de gemeente zelf de verantwoordelijkheid voor het vergroten van de zelfredzaamheid van onze inwoners. We zijn ons steeds meer bewust dat de ‘inrichting van de omgeving’ een wezenlijk element is om zelfredzaam te kunnen zijn. Hoe beter een wijk of gebied met voorzieningen aansluit bij behoefte van een wijk, des te minder (of later) is er ondersteuning nodig voor de individuele inwoner om gebruik te maken van deze omgeving. Tijdens de thema avond over ‘gelukkig oud worden in Uden’ in juli 2017, is met raadsleden en inwoners gekeken naar de wijken, en wat nodig is om daar gelukkig oud te kunnen worden. Begin 2018 is deze eerste analyse aangevuld met de resultaten van een uitgezette burgerpeiling, en daarna vertaald naar factsheets per wijk. De resultaten per wijk, de spinnenwebben, zijn op kaart gezet: de 0-meting van Vitaal sociaal Uden. Op deze wijze hebben we in beeld waar we de komende jaren aan moeten werken.
Als er wel ondersteuning nodig is, investeren wij in een proces op maat voor alle inwoners, gericht in meedoen met de maatschappij en het maximaal inzetten van hun eigen vermogens. We kijken naar de inwoner als geheel, inclusief de thuissituatie. Integraal werken gaat over alle leeftijden en alle domeinen; van jeugd tot en met ouderen, van chronisch zieken, gehandicapten tot en met mensen met schulden en minima. Doel is om inwoners bij voorkeur een treetje hoger op de participatieladder te krijgen en als dat niet lukt, in elk geval te zorgen dat deze niet een trede zakt. We meten daarbij niet alleen de mate van arbeidsparticipatie, maar ook welzijn in brede zin, zoals dagelijks functioneren en het voldoende hebben van sociale contacten. Dit wordt ook wel aangeduid als ‘werken volgens de principes van positieve gezondheid’ waar Machteld Huber bekend mee is geworden.
Via maatwerk gesprekken verkennen we samen met de inwoners hun mogelijkheden, en kijken we wat zij zelf en/of samen met hun omgeving voor elkaar kunnen krijgen. Deze gesprekken voeren we bij voorkeur in de wijken zelf. De wijk- of sociaal werkers zijn daarom vaak in de wijk aanwezig zodat zij makkelijk te benaderen zijn. Als er meer nodig is dan de directe omgeving met mensen en voorzieningen kan bieden, wordt vanuit de Wegwijzer een keukentafelgesprek aan huis gepland.
Onze vormgeving van de hulp bij het huishouden voldoet nog steeds aan alle vereisten en, gelukkig, ook aan de behoefte van onze inwoners. Deze dienst wordt goed gewaardeerd.
De echte grote stappen zijn genomen in het armoedebeleid dat samen met inwoners, aanbieders en belangengroepen is ontwikkeld en waarvan de eerste resultaten positief zijn. Eind 2019 zullen voor een aantal onderdelen van dit beleid voorstellen uitwerkt moeten worden voor 2020 en verder. Dit doen we door de effecten van het beleid te meten en te wegen. De inzet op de preventie van armoede laat al de eerste resultaten zien. Vooral de budgetconsulenten hebben inwoners kunnen helpen bij het voorkomen van schulden maken. Uden wordt momenteel genoemd als een van de voorlopers op dit gebied.
Er is de afgelopen jaren veel gedaan rond democratische vernieuwing en participatie in Uden. De eerste aanbevelingen zijn al opgeleverd. Het testlab ‘Udense democratie’ heeft bij inwoners een vervolg gekregen in Demos, onder de vleugels van UdenaardeToekomst. Ook heeft dat intern geleid tot een eerste aanzet van een notitie over ‘burgerparticipatie’. Deze eerste aanzet zal in de loop van 2019 vertaald worden naar een beleidsvoorstel.
Het programma Maximaal meedoen heeft vijf doelstellingen:
- Sociale en doelmatige aanpak
- Iedereen aan het werk: investeren in meedoen
- Geen armoede, geen schulden
- Meedoen door ondersteuning
- Leefbare wijken en dorpen
Ieder programma heeft een eigen menuknop. Hier vindt u informatie over: