Veilig gevoel
Uden wil een gemeente zijn waar inwoners, werknemers van de vele bedrijven en gasten zich veilig en welkom voelen. Een gemeente waarin het goed wonen, werken en recreëren is. Om dit te kunnen realiseren, levert de gemeente op verschillende niveaus een bijdrage aan de verbetering van de lokale veiligheid. Bij diverse veiligheidsproblemen is naast aandacht voor de handhaving ook aandacht voor zorg aan de orde. Een goede samenwerking en afstemming tussen de beleidsvelden zorg en veiligheid is hiervoor een belangrijke voorwaarde. Deze samenwerking is in 2018 verder verstevigd. Daarnaast is ook geïnvesteerd in preventie om daarmee de zelfredzaamheid van de burger te vergroten.
Om de doelstellingen te behalen vult de gemeente haar regierol actief in. Het tijdig signaleren en aanpakken van veiligheidsproblemen is de eerste bijdrage aan een veilig gevoel. Daarbij is samenwerking essentieel. Wij werken samen met politie, Openbaar Ministerie, brandweer, woningbouwcorporaties, bedrijfsleven, hulpverleners en natuurlijk de inwoners. Om bovenstaande samenwerking te borgen, is in 2018 het Integraal Veiligheidsplan (IVP) geactualiseerd voor de periode 2019-2022. Consultatie van burgers en ketenpartners maakten hier onderdeel van uit.
Het IVP vormt ook het beleidskader voor het jaarlijks op te stellen plan over toezicht en handhaving openbare ruimte (Thor) Hierin staat op welke terreinen de BOA’s toezicht uitoefenen en hoe. Van drank en horeca tot jongeren en van afval tot evenementen, enz. In 2018 zijn voorbereidingen getroffen om het meerjarenuitvoeringskader toezicht en handhaving openbare ruimte (Thor) 2016-2018 te vernieuwen voor de periode 2019-2022. De cyclus van het IVP en die van het meerjarenkader toezicht openbare ruimte (Thor), lopen vanaf dan synchroon.
Het cluster Veiligheid heeft zich ook in 2018 verder doorontwikkeld. Zo is o.a. de samenwerking met de gemeente Landerd in 2018 uitgebreid. Naast de al bestaande samenwerking op het terrein van de BOA’s (toezicht openbare ruimte), heeft ook de samenwerking op het terrein van integrale veiligheid en rampenbestrijding concrete vorm. Het verder verbeteren van de zichtbaarheid van BOA’s in de wijken heeft ook in 2018 aandacht gehad.
Op het terrein van ondermijning is de verwachting dat gemeenten, mede onder invloed van landelijke ontwikkelingen, in toenemende mate inspanningen moeten gaan verrichten. De aanpak van ondermijning wordt in Oost-Brabant programmatisch gedaan, dominante thema’s zijn hennep, synthetische drugs en OMG’s.
Een andere aandachtspunt in 2018 was het verder verbeteren van evenementenveiligheid (inclusief de constructieve veiligheid). Begin 2018 is er voor de organisatoren van grote evenementen een informatiebijeenkomst gehouden. Hierin zijn ontwikkelingen geschetst en nadere afspraken gemaakt over verbetering van het traject van vergunningaanvraag en – verlening.
Het programma Veilig gevoel heeft vier doelstellingen:
Ieder programma heeft een eigen menuknop. Hier vindt u informatie over: