6. Sociaal domein
Dit programma gaat over de activiteiten die de gemeente onderneemt om de inwoners van Uden in staat te stellen zo gezond, prettig, lang en zelfstandig mogelijk te kunnen leven, wonen en mee te doen in de samenleving. Onze activiteiten zijn gericht op zowel individuele inwoners, als op de samenleving als geheel. Het programma omvat onderwerpen als Wmo, jeugd en participatie.
Sinds 2015 voeren we de nieuwe Participatiewet, de nieuwe Wmo en de Jeugdwet uit. Voor de Participatiewet en Wmo geldt dat er een nieuwe doelgroep voor de gemeente is ontstaan; daar waar de gemeente in het verleden vooral verantwoordelijk was voor inwoners met nog een (beperkte) verdiencapaciteit, zijn we nu ook verantwoordelijk voor de dagbesteding en begeleiding van inwoners zonder/met zeer beperkte verdiencapaciteit. Inmiddels wordt hierin steeds beter een weg gevonden. We zien de aansluiting en deels overlapping van de Wmo en Participatiewet steeds duidelijker. Sluitstuk van deze decentralisatie is beschut wonen, echter de verdere decentralisatie van deze taken vanuit de centrumgemeenten naar de gemeenten is vooralsnog uitgesteld.
Wat betreft de Jeugdwet kunnen we stellen dat de transformatie niet volgens planning verloopt; er moeten regionaal en lokaal nog behoorlijke stappen worden gezet. Deze stappen zullen binnen de huidige coalitieperiode ingevoerd worden.
Verder verwachten wij dat binnen deze coalitieperiode het taakveld “inburgering” in een aangepaste vorm weer terug zal komen naar de gemeenten.
Bijzondere aandacht is er voor de volgende zaken:
- Binnen het gehele sociaal domein besteden we speciale aandacht aan de manier waarop wij klanten benaderen. De gemeente Uden wil dienstverlenend zijn en gepaste zorg aanbieden, waarbij klanttevredenheid een belangrijk aspect is.
- Het totale budget voor Jeugd, Wmo en participatie, dat door het rijk beschikbaar wordt gesteld, is kaderstellend en zien we als één geheel.
- In 2018 zal er 1 toegang zijn gevormd, waarin ONS welzijn en de gemeente samenwerken voor de aanvragen van de Wmo. Dit zal in 2019 een vervolg krijgen waarbij ook de Jeugd vanuit 1 toegang zal worden geregeld. Wij streven naar 1 loket voor Wmo en Jeugdzorg.
- We streven naar ontschotting (persoonsgerichte financiering) en zelfredzaamheid waar dat mogelijk is en ondersteuning waar dat nodig is. We geven zorg vorm samen met inwoners en wijken.
- We schrappen in onze eigen richtlijnen en regels om zoveel als mogelijk onnodige administratieve lasten te voorkomen, bijvoorbeeld bij aanbestedingen.
Taakvelden: