Leeswijzer
Dit is Programmabegroting 2020 van de gemeente Uden. Volgens de Gemeentewet moet elke gemeente jaarlijks een begroting en een jaarrekening opstellen. Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) bevat de regelgeving daarvoor.
De opzet van deze Programmabegroting is gelijk aan die van vorig jaar. Het programmaplan bestaat uit 10 programma’s. Deze programma’s zijn onderverdeeld in taakvelden. Bij het benoemen van de taakvelden hebben we ons zoveel mogelijk gebaseerd op de BBV. Hiermee vergroten we de transparantie en is het eenvoudiger om gemeenten onderling te vergelijken. De taakvelden worden ook gebruikt om informatie te verstrekken aan andere partijen, zoals het Rijk, toezichthouders en CBS.
Algemeen
De begroting begint met het hoofdstuk Algemeen. Hierin worden de bestuurlijke - en financiële hoofdlijnen beschreven. We presenteren ons bestedings- en dekkingsplan, en laten zien dat we –in meerjarig perspectief- onze financiële huishouding op orde hebben.
Programma's
Het tweede gedeelte van deze begroting bestaat uit een toelichting op de 10 programma's. Bij elk programma is de volgende informatie opgenomen:
- Inleidende tekst: we geven beknopt weer wat er onder het programma valt.
- We presenteren de lasten van de taakvelden binnen het programma individueel, en als aandeel van het totaal.
- Vervolgens geven we per taakveld:
- een korte omschrijving;
- de ontwikkelingen die we zien;
- de belangrijkste doelen, wat we willen bereiken;
- een toelichting op activiteiten en prestaties die bij onze doelen horen, oftewel wat we daarvoor gaan doen;
- wat het mag kosten. Zowel de extra inspanningen in de vorm van offertes, als alle baten en lasten binnen het taakveld;
- de samenwerkingen met rechtspersonen waarin we een bestuurlijk en financieel belang hebben. In de paragraaf 'verbonden partijen' gaan we hier dieper op in;
- een verwijzing naar wet- en regelgeving, waar we als gemeente rekening mee moeten houden;
- de majeure projecten van > € 500.000. Projecten lopen meerdere jaren. Met de raad hebben we afgesproken ook deze periodiek in de planning- en controlproducten te betrekken. We staan hier stil bij planning, budget en risico.
Paragrafen
Het derde gedeelte van deze begroting bevat de programma-overstijgende paragrafen. De paragrafen geven inzicht in de financiële positie van de gemeente, de beheersmatige aspecten en de risico's. Het BBV schrijft de volgende paragrafen voor:
- Lokale heffingen
- Weerstandsvermogen en risicobeheersing
- Onderhoud kapitaalgoederen
- Financiering
- Bedrijfsvoering
- Verbonden partijen
- Grondbeleid
Bijlagen
In het laatste deel van de begroting staat informatie over o.a. financiële specificaties, risico’s, reserves en voorzieningen, subsidies en EMU-saldo.