Wegen (voorziening 2001)
Beleid
De onderhoudsvoorziening Wegen is ingesteld om te voorzien in de dekking voor het onderhoud aan het wegenareaal binnen de gemeente Uden. In april 2017 is het Beleidsplan Wegen 2017-2020 vastgesteld. In het beleidsplan wordt onder andere aandacht besteed aan integraliteit en assetmanagement. In het beleidsplan is de hoogte van de jaarlijkse dotatie in de voorziening wegen bepaald. De hoogte van de dotatie is gebaseerd op beeldkwaliteit, zoals deze is vastgesteld in de Nota Openbare Ruimte Uden “van Gevel tot Gevel”. (PDF, 5.4 MB)
Iedere 2 jaar wordt een weginspectie gedaan op het gehele areaal. De resultaten van de inspectie worden verwerkt in het onderhoudsprogramma. Naast de verharde wegen zijn er ook half- en onverharde wegen. Het onderhoud daarvan geschiedt op basis van klachten of naar aanleiding van bevindingen door de eigen buitendienst. Op basis van richtlijnen en een stappenplan kan worden bepaald welke half- en onverharde wegen kunnen worden omgevormd naar verharding. Het stappenplan en de geraamde kosten hiervoor zijn opgenomen in het wegen beleid voor de periode 2017-2020.
De risico’s zijn beschreven in de paragraaf risico-inventarisatie en weerstandsvermogen.
Begroting 2020
De storting in de onderhoudsvoorziening bedraagt in deze begroting € 850.994 (exclusief areaaluitbreiding 2020). In de berekening van de storting is geen rekening gehouden met areaaluitbreiding. Hiervoor wordt indien van toepassing extra budget gevraagd. In de jaarlijkse dotatie is geen rekening gehouden met rehabilitatie, totale vervanging van de constructie aan het einde van de levensduur. Rehabilitatie van wegen is onderdeel van de begrotingsnotitie en wordt als vervangingsofferte ingediend. Deze vervangingsinvesteringen worden geactiveerd en afgeschreven.
Jaarlijks wordt binnen de kaders van het vastgestelde (financiële) beleid een uitvoeringsprogramma vastgesteld met indicatief een doorkijk voor de komende vier jaar. In 2020 komen diverse onderhoudswerken in uitvoering die in het jaarprogramma zitten. Voor zowel asfaltverhardingen als elementenverhardingen is er een raamovereenkomst met een marktpartij. Binnen deze overeenkomsten wordt onderhoud uitgevoerd aan diverse wegen binnen de gemeente. Hierbij wordt goed gekeken naar de weginspectie en diverse ontwikkelingen binnen de gemeente.