Risico's
Doelstelling van de gemeente Uden is om periodiek inzicht te hebben in de risico's. Hierover wordt 4x per jaar (1e financiële afwijkingenrapportage, Programmabegroting, Bestuursrapportage en Programmarekening) verantwoording afgelegd. De financiële omvang van deze risico's wordt op een uniforme wijze, conform het vastgestelde beleid, in beeld gebracht.
Top 10 risico’s
De risico inventarisatie vindt plaats op basis van de inschatting van de financiële impact en de kans van optreden. We hanteren hierbij klassen van 1 tot 5. Hierbij oplopend van kans en financiële impact. Voor een verdere toelichting op dit systeem van risicobeoordeling, verwijzen wij naar het eerder genoemde beleid voor het risicomanagement vastgesteld in december 2014. Hieronder is schematisch weergegeven wat de grootste risico’s zijn voor de gemeente Uden. Voor deze weergave is geen onderscheid gemaakt tussen de incidentele en structurele risico’s.
Top 10 Risico's Programmarekening 2020
Schematisch
* Met ingang van de bestuursrapportage 2019 is de reserve sociaal domein vervallen. Voorheen werden de risico's altijd gelijk gehouden aan de omvang van de reserve. Met ingang van deze Programmarekening is, op basis van de informatie die beschikbaar is, een zo goed mogelijke inschatting gemaakt voor de risico's in het sociaal domein. Omdat er toch nog veel onduidelijk is en we nog niet over alle gegevens beschikken hebben we voor de inschatting van de risico's een 10% van het budget gehanteerd. Hierdoor ontbreken de nummers 6, 7, 8 en 9 in bovenstaande tabel. We streven ernaar om in de toekomst, voor het eerst bij het opstellen van de Programmabegroting 2022 voor de gemeente Maashorst i.o. ook voor de risico inschatting van het sociaal domein aan te sluiten bij de gemeentebreden systematiek voor risicomanagement.
De grootste risico's zitten in het grondbedrijf. Bij het grondbedrijf is de risico inventarisatie een belangrijk onderdeel van het meerjarig perspectief. De beheersing, een belangrijk gedeelte van de risico inventarisatie, van het grondbedrijf is op orde. Gezien de onzekerheid van de ontwikkelingen op de markt blijft het grondbedrijf en de aannames die daar gedaan worden een groot risico. Daarnaast is er ook een nieuw risico opgenomen ten aanzien van het grondbedrijf inzake te nemen maatregelen als gevolg van PFAS, flora en fauna, archelogie, explosieven etc.
Daarnaast is ook het risico als gevolg van COVID19 hoog. De gevolgen van dit virus treft ook ons als gemeente. Per taakveld/programma is een zo goed mogelijke inschatting gemaakt van de mogelijke gevolgen. Het is echter lastig om hier een goede inschatting van te maken omdat het verloop van het virus onvoorspeelbaar is. Voor meer informatie rondom COVID19 en de gevolgen daarvan op de Programmarekening van de gemeente Uden verwijzen wij naar de paragraaf COVID19.
Tenslotte is het beveiligingsrisico opgenomen in het rode gebied. Dit risico is hoog als gevolg van steeds hogere mate van digitalisering.
De risico's zijn gedetailleerd toegelicht in de risico inventarisatie (PDF, 150.3 kB). Daar zijn ook de beheersingsmaatregelen opgenomen om deze risico's zo goed mogelijk af te dekken.
Risico's per programma
De risico's verdeeld over de programma's zien er als volgt uit.
In deze grafiek is zichtbaar dat de grootste risico's in de grondexploitatie (programma 8), het sociaal domein (programma 6) en de bedrijfsvoering (programma 9) zitten.
Zichtbaar is dat de risico's in het sociaal domein sinds de programmarekening 2019 steeds verder toenemen. De druk op het sociaal domein, met namen bij jeugd en WMO wordt steeds groter. Dit is landelijk zichtbaar en geldt ook voor de gemeente Uden. Hierdoor nemen de risico's toe. Met ingang van deze Programmarekening is getracht een risico inschatting te maken van de risico's in het sociaal domein zoals deze werkelijk zijn. Dit is nog steeds moeilijk omdat de gemeente niet over alle gegevens beschikt. We verwachten dat we hier in de toekomst steeds meer over gaan beschikken.
In programma 9 is onder andere het risico als gevolg van COVID19 opgenomen.
Uitgebreide risico analyse
De risico's worden conform ons beleid voor risicomanagement geïnventariseerd. Hierdoor is op een gedetailleerd niveau inzicht in de risico's die de gemeente Uden loopt. Tevens wordt door de vakafdelingen aangegeven op welke wijze de risico's beheerst worden. Voor de volledige risico inventarisatie klik hier. (PDF, 150.3 kB)