Weerstandsratio
De weerstandscapaciteit bedraagt € 67 mln. Voor de specificatie hiervan klik hier.
Weerstandsratio
De weerstandsratio wordt als volgt berekend:
weerstandscapaciteit
risico's = weerstandsratio
De weerstandsratio geeft aan in hoeverre de gemeente Uden in staat is haar risico's op te vangen.
Toelichting ontwikkeling ratio
De weerstandsratio 2020 bedraagt 3,42 en is afgenomen met 0,6 ten opzichte van de werkelijke ratio 2019. Dit wordt vooral veroorzaakt door de toegenomen risico's als gevolg van COVID19. Dit is een risico wat niet alleen bij de gemeente Uden speelt maar ook landelijk.
De reserve positie van de gemeente Uden is zodanig hoog dat de weerstandsratio op 3,42. De norm bedraagt tussen 1 en 2. Daar zit de gemeente Uden ruim boven. Dat betekent dat de gemeente goed in staat is om haar risico's op te vangen.
Doorkijk naar de toekomst
De weerstandsratio ligt boven de gestelde norm. Dat betekent dat de gemeente Uden prima in staat is om haar risico's op te vangen. Dit is positief voor de financiële positie van de gemeente Uden. Maar desondanks zijn er nog steeds factoren die deze ratio direct negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de gevolgen van de corona crisis, afboekingen vanuit de grondexploitatie, toename van de incidentele risico’s en negatieve resultaten in afwijkingenrapportages.
Om het weerstandsvermogen minimaal op niveau te houden, zal net als voorgaande jaren verder worden gegaan met de volgende stappen:
- Extra kritisch kijken naar B&W voorstellen waarbij als dekking de algemene reserve wordt genoemd.
- Bestemmingsreserves kritisch screenen en waar mogelijk vrij laten vallen ten gunste van de algemene vrije reserve.
- Bestemmingsreserves koppelen aan de algemene vrije reserve.
- Eventuele exploitatieoverschotten direct toevoegen aan de algemene vrije reserve.
Daarnaast is het van belang om de risico's te blijven beheersen en nieuwe risico's te identifceren. Er zijn reeds stappen gezet om de risicobeheersing meer te koppelen aan de interne controle zodat er een betere toets plaatsvindt op de werking van de beheersingsmaatregelen. Hier zullen we in 2021 mee verder gaan. Ook met oog op de nieuwe gemeente Maashorst i.o.