6. Sociaal domein
Dit programma gaat over de activiteiten die de gemeente onderneemt om de inwoners van Uden in staat te stellen zo gezond, prettig, lang en zelfstandig mogelijk te kunnen leven, wonen en mee te doen in de samenleving. Onze activiteiten zijn gericht op zowel individuele inwoners, als op de samenleving als geheel. Het programma omvat onderwerpen als Wmo, jeugd en participatie.
Sinds 2015 voeren we de nieuwe Participatiewet, de nieuwe Wmo en de Jeugdwet uit. Voor de Participatiewet en Wmo gelden dat er destijds een nieuwe doelgroep voor de gemeente is ontstaan en dat die ontwikkeling van decentralisatie nog niet tot stilstand is gekomen. Daar waar de gemeente in het verleden vooral verantwoordelijk was voor inwoners met nog een (beperkte) verdiencapaciteit, zijn we sinds 2015 ook verantwoordelijk voor de dagbesteding en begeleiding van inwoners zonder/met zeer beperkte verdiencapaciteit.
De komende jaren krijgen we als gemeenten ook steeds meer verantwoordelijkheid voor inwoners met beperkt regie vermogen als gevolg van psychiatrische problematiek. Deze verdere doordecentralisatie valt onder de noemer ‘wonen met zorg’, dit als onderscheid naar het ‘beschermd wonen’ (BW). Het BW blijft de taak van centrumgemeenten. Inmiddels wordt in het sociaal domein steeds beter een weg gevonden die recht doet aan de vraag van de inwoner. Integraal werken, heet dat in jargon. Onze inwoners willen als geheel benaderen en behandelen; alleen de boekhoudkundige verantwoording van budgetten blijft binnen de ‘schotten’ van de wetten en daaraan gekoppelde financiële stromen Deze verandering, integraler gaan werken, is te zien in de aansluiting van de Wmo op Participatiewet en Jeugdwet enerzijds en op de geldstromen van de WLZ (wet langdurige zorg) en ZVW (zorgverzekeringswet) anderzijds. Vooral in de pilots van het NvV komen deze resultaten tot uitdrukking.
De invoering van het abonnementstarief voor de Wmo heeft geleid tot een sterke aanwas van aanvragen. Om daar grip op te krijgen, zullen we komend jaar samen met de regio gaan werken aan de realisatie van algemene voorzieningen binnen het sociaal domein zodat we minder hoeven op te lossen met individueel maatwerk. Ons huidig aanbod van oplossingen is voor het overgrote deel nog individueel maatwerk dat onder het abonnementstarief valt.
Wat betreft de Jeugdwet kunnen we stellen dat de transformatie niet volgens planning verloopt; er moeten regionaal en lokaal nog behoorlijke stappen worden gezet om de beoogde beleidsdoelen te kunnen behalen. Deze stappen zullen binnen de huidige coalitieperiode ingevoerd worden.
De verwachting is dat per 1 januari 2022 de nieuwe Wet inburgering in werking treedt. De regierol van de gemeenten is dan verankerd in de Wet Inburgering. Als gemeente Uden hebben we vanaf de decentralisaties in 2015 al bewust gekozen voor deze regierol. . Het doel van de nieuwe wet, dat nieuwkomers snel mee gaan doen (het liefst via betaald werk) en dat wij hen gaan begeleiden bij hun inburgering, In 2020 zijn we samen met de gemeente Landerd al gaan samenwerking voor wat betreft de nieuwe taken, zoals financieel ontzorgen en de leerroutes. In 2021 worden deze meegenomen in het nieuwe beleidsplan Wet inburgering.
Bijzondere aandacht is er voor de volgende zaken:
- Binnen het gehele sociaal domein besteden we speciale aandacht aan de manier waarop wij klanten benaderen. De gemeente Uden wil dienstverlenend zijn en gepaste zorg aanbieden, waarbij klanttevredenheid (de klant voelt zich goed geholpen) een belangrijk aspect is.
- Binnen de gemeente is 1 toegang voor Jeugd en Volwassenen gevormd voor de aanvragen op het gebied van zorg en welzijn en Jeugd en de Wmo. Wij streven naar 1 integraal loket voor het sociaal domein. Onze wensen sluiten aan bij de huidige werkwijze van de gemeente Landerd en passen bij het herindelingsontwerp van de gemeente Maashorst i.o.
- We streven naar zelfredzaamheid waar dat mogelijk is en leveren ondersteuning zonder schotten waar dat nodig is. We geven zorg vorm samen met inwoners en kijken daarbij ook naar de mogelijkheden om dit in wijken samen met wijkbewoners te realiseren. We bespreken de vormgeving van de te leveren ondersteuning met wijkbewoners.
- Wanneer mogelijk schrappen we in onze eigen richtlijnen en regels om zoveel als mogelijk onnodige administratieve lasten te voorkomen, bijvoorbeeld bij aanbestedingen.
Taakvelden:
- Samenkracht en Burgerparticipatie (algemene voorzieningen)
- Wijkteams (toegang)
- Inkomensregelingen (incl. armoedebeleid)
- Begeleide- en Arbeidsparticipatie
- Maatwerkvoorzieningen (Wmo)
- Maatwerkdienstverlening 18+
- Maatwerkdienstverlening 18-