Leeswijzer
Dit is de 1e Bestuursrapportage 2021 van de gemeente Uden. 2021 is een bijzonder jaar. Het is het laatste jaar van een zelfstandige gemeente Uden. Normaliter bespreekt de raad voor het zomerreces de Begrotingsnotitie. Die Begrotingsnotitie geeft een update van de stand van zaken in het lopend jaar, aangevuld met een meerjaren prognose als opmaat naar de later in het jaar vast te stellen Programmabegroting. De raden van beide gemeenten hebben echter de voorkeur uitgesproken om in september al een beleidsarme Programmabegroting 2022 gemeente Maashorst te willen ontvangen. Deze wens en rekening houdend met alle processtappen die gezet moeten worden om beleid, regelgeving en financiën van beide gemeenten te harmoniseren, hebben het college en de raad van Uden doen besluiten om de Begrotingsnotitie in de oorspronkelijke vorm achterwege te laten. Aangezien de raad het budgetrecht heeft en we conform de financiële verordening ook een voortgangsrapportage aanbieden aan de raad, ligt nu voor deze 1e Bestuursrapportage 2021.
De 1e Bestuursrapportage bevat een 1e financiële afwijkingenrapportage 2021 en een eerste voortgangsrapportage over het Programmaplan 2021. De analyse van het jaarrekeningresultaat 2020 gaf aanleiding om daar intern dieper op in te gaan. Dit heeft geresulteerd in een een aantal structurele mee- en tegenvallers. Ook die zijn opgenomen in dit beeld. Tenslotte bevat het bestedings- en dekkingsplan een actualisatie van het Meerjarig investeringsplan gemeente Uden en geven we informatie over ons weerstandvermogen en risicobeheersing.
De opbouw van het document komt overeen met die van Programmabegroting 2021.
Algemeen
De 1e Bestuursrapportage begint met het hoofdstuk Algemeen. Hierin worden de bestuurlijke en financiële hoofdlijnen beschreven. We presenteren de gevolgen van de 1e financiele afwijkingenrapportage voor ons bestedings- en dekkingsplan en laten zo zien hoe we er in meerjarig perspectief voor staan.
Programma's
Het tweede gedeelte van deze 1e Bestuursrapportage bestaat uit een toelichting op de 10 programma's. Bij elk programma is de volgende informatie opgenomen:
- Inleidende tekst: we geven beknopt weer wat er onder dit programma valt en in welke taakvelden het programma is onderverdeeld. We presenteren de lasten van de taakvelden binnen het programma individueel, en als aandeel van het totaal.
- Vervolgens geven we per taakveld:
- een korte omschrijving;
- een update van de ontwikkelingen die we zien ten opzichte van de Programmabegroting;
- de belangrijkste doelen, wat we willen bereiken;
- een toelichting op voortgang van de activiteiten en prestaties die bij onze doelen horen;
- een toelichting op de financiële afwijkingen (opgenomen bij het onderdeel 'Wat het mag kosten');
- de samenwerkingen met rechtspersonen waarin we een bestuurlijk en financieel belang hebben. In de paragraaf 'verbonden partijen' gaan we hier dieper op in;
- een verwijzing naar wet- en regelgeving, waar we als gemeente rekening mee moeten houden;
- de majeure projecten van > € 500.000. Projecten lopen meerdere jaren. Met de raad hebben we afgesproken ook deze periodiek in de planning- en controlproducten te betrekken. We staan stil bij planning, budget en risico.
Paragrafen
In het derde gedeelte van deze 1e Bestuursrapportage geven we een update van de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. De overige paragrafen worden bij het opstellen van de Programmabegroting 2022 gemeente Maashorst geactualiseerd.
Bijlagen
In het laatste deel hebben we een geactualiseerde bijlage Onderhanden werken (inclusief Meerjarig Investeringsprogramma) opgenomen. De haalbaarheid van de onderhanden werken wordt expliciet getoetst en betrokken bij de voorbereiding van Programmabegroting 2022 gemeente Maashorst.