6. Sociaal domein
Dit programma gaat over de activiteiten die de gemeente onderneemt om de inwoners van Uden in staat te stellen zo gezond, prettig, lang en zelfstandig mogelijk te kunnen leven, wonen en mee te doen in de samenleving. Onze activiteiten zijn gericht op zowel individuele inwoners, als op de samenleving als geheel.
Sinds de decentralisaties is een nieuwe doelgroep voor de gemeente ontstaan; daar waar de gemeente in het verleden vooral verantwoordelijk was voor inwoners met nog een (beperkte) verdiencapaciteit, zijn we nu ook verantwoordelijk voor de dagbesteding en begeleiding van inwoners zonder/met zeer beperkte verdiencapaciteit.
Naast het toekennen van individueel maatwerk, lukt het ons steeds beter om via de vormgeving van algemene (en/of collectieve) voorzieningen onze inwoners te ondersteunen. De integrale benadering van onze inwoners, vanuit ‘één huishouden – één plan’, wordt steeds meer benaderd en met de decentralisatie van beschut wonen per 2021, hebben wij over alle onderdelen van het leven onze taken en verantwoordelijkheden.
Wat betreft de transformatie, normalisatie in plaats van medicalisering en afschaling van zorg ten gunste van inzet van algemene voorzieningen, zijn we nog niet waar we willen zijn; er moeten regionaal en lokaal nog behoorlijke stappen worden gezet om de beoogde beleidsdoelen te kunnen behalen. Deze stappen lijken nog net binnen de huidige coalitieperiode gezet te gaan worden met uitzondering van de Jeugdwet. Die transformatieopgave komt bij de gemeente Maashorst te liggen.
Per 1 januari 2021 wordt de nieuwe Wet inburgering van kracht. Het doel is dat nieuwkomers zo snel als mogelijk mee gaan doen. Betaald werk wordt voor veel van onze inwoners als beste manier van tijdsbesteding gezien en door hen zo ervaren. Het traject van inburgering is erop gericht om hen op trede 6 van de participatieladder te krijgen. Inburgering is daarmee een regulier onderdeel van het brede sociaal domein waar gemeenten de wettelijke regierol over hebben.
Bijzondere aandacht is er voor de volgende zaken:
- Binnen het gehele sociaal domein benaderen we met speciale aandacht onze klanten. De gemeente Uden wil gepaste zorg aanbieden, waarbij klanttevredenheid (de klant voelt zich goed geholpen) een belangrijk criterium is;
- Binnen de gemeente werken we toe naar 1 integraal loket voor het sociaal domein, ongeacht de startvraag van onze klanten;
- Uitgangspunt is zelfredzaamheid en ondersteuning op maat waar nodig. We geven zorg vorm samen met inwoners en kijken daarbij ook naar de mogelijkheden om dit in wijken te realiseren. We bespreken de vormgeving daarvan met wijkbewoners;
- Wanneer mogelijk schrappen we in onze eigen richtlijnen en regels om zoveel als mogelijk onnodige administratieve lasten te voorkomen, bijvoorbeeld bij aanbestedingen;
- Er wordt constructief samengewerkt tussen de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en de gemeente, waarbij de ASD gevraagd en ongevraagd advies kan uitbrengen aan het college.
Taakvelden: