Lange termijn effecten
Het jaar 2021 stond eveneens grotendeels in het teken van Covid. In januari 2021 starten we met een lockdown en een avondklok. In januari werd ook gestart met het vaccineren.
Een toename van besmettingen begin 2021. Er was sprake van een derde golf. Vanaf juni 2021 is de samenleving voorzichtig open gegaan. Diverse versoepelingen zijn doorgevoerd door het Kabinet. Met de komst van de boosterprik met ingang van begin 2022 is definitief een stap de goede richting gezet. Rond maart 2022 is alles weer genormaliseerd.
De maatregelen die getroffen zijn door het rijk zullen effect hebben op de toekomstige (economische) ontwikkelingen binnen onze gemeente. Daarbij kan gedacht worden aan:
- Kunnen plaatselijke bedrijven het hoofd boven water houden na de coronacrisis?
- Ontstaat er extra werkloosheid in de gemeente en wat zijn de financiële en maatschappelijke maar ook persoonlijke gevolgen?
- Komt er leegstand van gebouwen waarin nu bedrijven zijn gevestigd?
- Zijn de in de begroting geraamde inkomsten nog reëel? Hierbij kan gedacht worden aan leges, belastinginkomsten (OZB) toeristenbelasting etc.
- Worden alle aan derden verstuurde facturen betaald door hen?
- Door het rijk is fors steun verleend aan bedrijven. Komt er een moment dat deze vele miljarden bezuinigd gaan worden om de financiën van het rijk weer op orde te brengen? Dat kan gevolgen hebben voor onze algemene uitkering uit het gemeentefonds (trap af).
- Thuiswerken zal deels ingeburgerd blijven. Dat heeft effect op huisvesting van ons eigen personeel en daardoor ook op onze werkprocessen etc.