7. Volksgezondheid, milieu en duurzaamheid
Volksgezondheid heeft tot doel het bevorderen van het algehele gevoel van gezondheid en welbevinden bij onze inwoners. ‘Gezondheid’ is het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.
In Nederland is gemiddeld bijna 6% van de ziektelast toe te schrijven aan milieufactoren. Lokaal kan dit flink variëren, zo tussen de 4 en 14%. Dit zijn factoren waarop individuele burgers weinig of geen invloed hebben. Daarmee is de leefomgeving ook een bepalende factor voor gezondheid, naast leefstijl van de individuele inwoner.
Een vaste partner hierin is de GGD-Hart voor Brabant; zij is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WPG, Wet publieke gezondheid, waarvoor de gemeente opdrachtgever is. De basis van de WPG en daarmee de taak van de GGD is preventie. Preventie kan zich richten op individuele personen of groepen, maar ook op de omgeving zoals wijken en buurten. De GGD adviseert de gemeente daarom op de volgende terreinen:
- Leefstijl incl. middelengebruik, zoals roken, alcohol en drugs => via de 5 programmalijnen van Guus-beweegt-je;
- Inrichting omgeving m.b.t. groen, bewegen, hygiëne (afval, riolering, toezicht risico gebouwen, etc.) en milieu (geluid, licht, etc.) en binnenmilieu van openbare voorzieningen (zoals Frisse Scholen) => via de WPG-tool ‘vlag van Brabant’.
Daar waar individueel maatwerk nodig is, wordt e.e.a. via het sociaal domein geregeld. Deze taken van de GGD, waaronder ook de uitvoering van JGZ-taken (Jeugdgezondheidszorg), vallen onder programma 6.
Om een goede en veilige leefomgeving te behouden, hebben we belangrijke taken ter bescherming van het milieu. Deze taken richten zich op inzameling van afval en afvalwater en de zorg voor de leefomgeving bij ruimtelijke ontwikkelingen.
Voor een toekomstbestendige gemeente Maashorst werken we verder aan de uitvoering van de duurzaamheidsagenda 2015-2020. Dit doen we volgens de principes van de circulaire economie. Specifiek richten we onze aandacht op het verminderen van de hoeveelheid afval, energieneutraliteit in 2035 en dragen we Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) uit naar ondernemers en passen dit zelf toe binnen onze eigen organisatie.
Energieneutraal Maashorst in 2035 sluit aan bij de door het Rijk ingezette energietransitie. In 2020 brengen wij als onderdeel van de Regio Noordoost Brabant een “bod’ uit aan het Rijk waarin de strategie wordt aangegeven hoe wij de Rijksdoelstelling van 49% CO2 reductie gaan realiseren. Uiterlijk 2021 moet er een plan zijn, waaruit blijkt op welke wijze bedrijven en woningen van duurzame energie worden voorzien en waar deze in de regio wordt opgewekt.
Taakvelden: