Bestuurlijk voorwoord
Voor u ligt de begroting 2023 van de gemeente Maashorst. Een nieuwe gemeente, met een nieuw bestuur en grote ambities.
Tegelijk zien we de ontwikkelingen in de wereld, die direct invloed hebben op onze inwoners. De vluchtelingenstromen, de oorlog in Oekraïne, de torenhoge inflatie en de energielasten die voor steeds meer mensen, ook onze inwoners, nauwelijks nog zijn op te brengen.
In deze begroting hebben we gezocht naar een evenwicht tussen het waarmaken van onze ambities en het laag houden van de lasten voor onze inwoners. Daarom bieden we een begroting aan onze gemeenteraad aan, waarin we investeren in onze ambities en we financiële tegenvallers weten op te vangen, zonder hiervoor de rekening bij onze inwoners te leggen.
We gaan komend jaar actief aan de slag. Zo zijn in Zeeland de voorbereidingen voor een nieuwe brandweerkazerne in volle gang en gaan we aan de slag met de herinrichting van een aantal straten om de verkeersveiligheid te verbeteren. En we investeren in 2023 in Uden in de uitvoering van de centrumvisie om een aantrekkelijk centrum te houden voor bezoekers én ondernemers.
In het sociale domein maken we armoedebeleid, met als belangrijkste doel het terugdringen van het aantal inwoners dat te maken heeft met armoede en schulden. Daaronder valt ook energie-armoede, waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Daarom komt er een Klusbus. Die helpt inwoners met een laag inkomen die wonen in een woning met een laag energielabel met kleinere energiebesparende maatregelen.
Om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen, gaan we werken aan een brede aanpak van bewegen en gezond gewicht, mentale weerbaarheid en aandacht voor middelengebruik en verslavingen.
We willen in 2035 energieneutraal zijn en gaan komend jaar door met werken aan verduurzaming. Van onze eigen gebouwen, maar we starten ook met werken aan aardgasvrije wijken. Deze en andere acties leggen we vast in de Duurzaamheidagenda 2023-2050.
Een belangrijke opgave voor komend jaar is woningbouw versneld mogelijk maken. In elke kern van onze gemeente werken we aan plannen voor bouwen voor alle doelgroepen. Zoals onder meer jongeren, jonge gezinnen, ouderen die zorg nodig hebben en arbeidsmigranten.
Samen met heel veel mensen uit de cultuursector maken we nieuw cultuurbeleid in 2023. En dat mag best ambitieus zijn. Misschien willen we wel dé culturele ‘hoofdstad’ van Noord-Brabant worden. Om er voor te zorgen dat iedereen weet waar de gemeente Maashorst voor staat, investeren we ook in branding, waarin we ook natuurgebied De Maashorst meenemen.
We vertellen u ook graag persoonlijk waar we voor staan en waar we mee bezig zijn, dus in 2023 gaan we door met onze bezoeken in de gemeente. We hopen u vaak te ontmoeten!